Valley House

The Valley House is an isolated shelter that carries us to a place in time where man lived in a purely natural environment due to the lack of technical ability to transform it. I started defining intentions. The will to respect the local topography and to take the people, through the house, to cover and to usufruct 10.000m2 of available area had been the first ones to appear. I wanted a proportionate volume in relation to the land. The idea of one lost object in the vast space did not please me, so I came up with a long and compact element embedded in the ground.
The house is directed towards the Valley and the Mountain range, the swimming pool stands in the opposite side, in the roof with its vegetal covering. I wanted a strong relation between the interior and the exterior but not a direct one, or either, there should be an ample visual contact but the physical transition from one space to the other could not be immediate for Nature in its entire splendor and the wild fauna imposed respect and even fear. Therefore, the big windows stand higher than the exterior level which transforms them into contemplation platforms. This level difference between the interior space and the exterior is enough to transmit comfort and security in days of absolute isolation.
When you enter the site you see the house hidden behind nature without any constructed way to the entrance which makes it look even more as an isolated element in space. The first impression we have, when we arrive at the plain of the Valley, does not show the true form of the house, then, as you walk through the land, you get to discover the rest of the house gradually and that provokes a surprise effect when you finally get to see it all. This ` surprise element ‘ (Montesquieu) contributes to stimulate the observer and its perception of the relation between the space and the house. The architectonic experience is made to the base of sensorial stimulations. This project looked for, the best way that it could, to explore sensations through the perception of space.
The house is made of concrete, used as a constructive and finishing element, searching a hard materiality and contrasting aesthetics with the chromatic and textural diversity of nature that encircles it. On the inside, this contrast is emphasized through the neutral color that coat walls and ceiling and by the ‘monotonous’ way that space is designed.
Shelter was a question of survival for man, a turning point in its existence, the essential to continue. This house does not intend to be more than a shelter of body and soul. Without shelter, we are rocks in the rain.


ClientJúlio Machado VazYear2005Linkwww.archdaily.comPhotographsLeonardo Finotti